Att ysta ost

edf

Att ysta gårdsost

Egentligen är det lite magiskt om vi tänker efter. Ta mjölk, Värm den. Tillsätt starter. Vänta. Tillsätt löpe. Vänta. Skär ostmassan.

Generellt så är det början på receptet för ”alla” ostar. Men att alla ostar startar på samma sätt tycker i alla fall jag är väldigt intressant.

Eller har jag nördat in mig för mycket på osthantverket? 🙂

Bredvid ser ni Sarah som jag lärde göra mozzarella och halloumi eldost. Grytan bredvid henne rymmer 70 liter och bra är det för när rödkullorna på Tolarp mjölkade som mest så hade vi 60 liter mjölk att ta omhand om – varje dag.

 

Tekniken att skära ostmassan skiljer rejält däremot. Brien skärs i tre omgångar, med några minuters mellanrum.
Tommemassan vispas med ballongvisp. Sedan skall massan värmas ytterligare och under omrörning. När rätt temperatur är nådd så skall det vispas 30-60 minuter tills dess att ostmassan har rätt konsistens.

En gårdsbrie innan G Candidum växt till sig

Här är i alla fall början till en Gårdsbrie och det som skall bli en Tomme de Tolarp (tommeost från Tolarp).

Bägge började med starter gjord från kefirgryn som innehåller Geotrichum Candidum. Det är vitmöglet som ger den härliga och välsmakande ytan på bägge ostarna.

Det kallas ”naturyta”.

Tommeosten är en alpost om vi skall klassificera den. Här är den på sitt andra dygn då den först pressats och vilat ett dygn för att sedan lufttorka. Därefter saltas den och baddas med vassle från ostmassan ett par gånger varje dag under en vecka.

Sedan skall den lagras så att G Candidum får bra möjligheter att växa till sig.

Kurser i ostystning

Jag kommer starta upp grundkurser i ystning för den som är intresserad av osthantverket och vill komma igång. Detta kommer ske i Gränna-, Huskvarna-, Örserumstrakten.

av Mattias

http://madprepper.net - http://skitjakt.nu - http://jaktkojan.nu - http://mattiashandley.se - http://vapenfakta.nu

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *