Tuppslakt

Allt i texten utgår från hur vi slaktade tuppar men det fungerar på tuppar, höns, kycklingar och alla andra fjäderfän.

Bedöva och nacka

Ta tuppen på morgonen. Då har den inte hunnit äta så kräva och kloaken är tom. Håll tuppen så att du lägger den på höger sida och bedöva den med ett rejält slag. Nacka den sedan.

Flå först

Det du behöver är en sekatör och en kniv. Börja med att lokalisera bröstbenet. På mitten av bröstbenet håller du upp skinnet och lägger första snittet.

Du skall här skära igenom huden så att du kan vränga av det med handkraft. Skär du för djupt (ner i köttet) så blir det svårt att få loss skinnet.

Arbeta dig bakåt mot bakbenen. När du kommer till leden på bakbenet kan du behöva skära så att du kommer vidare. Fortsätt att frilägga slaktkroppen ner till nedersta leden. Där klipper du av benet med sekatör.

När du gjort bägge benen arbetar du från bröstbenet och uppåt. Fortsätt hela vägen ut till andra leden på vingen där du klipper av leden med sekatör.

När du gjort likadant med andra vingen så frilägger du ryggen och avslutar med strupen.

Under hanteringen kommer tuppen att låta då du pressar luften ur lungorna på den

Skölj nu av tuppen så att du får bort alla fjädrar och skräp.

Sota sedan

När du sotar så lägger du slaktkroppen på rygg med analen mot dig och så att rumpan sticker ut över kanten några centimeter.

Nyp tag i analöppningen och skär längs med höftbenet. Börja på höger sida och skär inåt längs med benet. Gör samma sak från andra sidan och lägg sist snittet på ovansidan. Nu är tarmen lös.

Skär från öppningen upp på vänster sida om bröstbenet. Använd sekatören till att klippa upp bröstbenet och öppna upp tuppen. Ta tag om inälvorna ovanifrån och dra ut dem bakåt. Allt skall följa med, förutom lungorna. Testiklarna lossnar ibland.

Kom ihåg att ge jagande hundar hjärta och lever (om du inte skall ha det själv)

Lungorna sitter fastväxta på revbenen vilket gör att de kräver en del pill för att få loss dem. Lungorna har en knepig smak så du vill få bort dem.

Skölj sedan slaktkroppen på in och utsida och häng upp den på en slaktkrok. Nu är du färdig.

av Mattias

http://madprepper.net - http://skitjakt.nu - http://jaktkojan.nu - http://mattiashandley.se - http://vapenfakta.nu

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *