Tömkörning

Tempot på Allmogegården är verkligen intensivt. Det gäller att ta tillvara på de små stunderna som uppenbarar sig varje dag.

Vackert

Till exempel ungdjur, snölega och sol.

Eller varför inte lite kultingmys?

Samuraj jobbar stenhårt på att vänja sig vid gårdslivet, här hämtade han ett skoöverdrag (läs smurftossa) som han självklart fick på huvudet.

Förvånad?

Allmogegården är ruskigt vacker i vinterskrud.

Östlig vind

I preventivt syfte byggde vi en zombiefälla framför trappen till nybygget. Inte för att vi har problem med zombs men det skadar ju inte att tänka till innan. Dessutom så funkar den utmärkt som fotskrapa för dynga, snö och lera.

Fällan är apterad

Sussie testade att locka ungdjuren med lite youtube jojkande på ryska (kommer inte ihåg vad det hette) men våra ungdjur var inte särskilt imponerade

Samuraj njuter av vintervädret.

Vinter och gårdshund

Självklart så följer Muränan med på dass

Dasskompis

Han gillar att sova bredvid mig i sängen men tycker loftsängen är läskig så han undviker kanten

Läskig säng

Tömkörning

Hästarna är väl inkörda på några kommandon. Så här roligt har vi vid andra frukost 🙂

Chris står beredd bakom Karamell inför tömkörningen

Horse boi Chris

Vi har först övat på varandra med tömkörning så vi kan svänga, stanna, starta, ta in tömmar och släppa ut tömmar. Jag fick en helt galen ”häst” som var rädd för tallar och bångstrade enormt på träningen. Vid tömkörningen så delade jag och Chris på att köra Karamell vilket gick utmärkt

Tömkörning är enormt viktigt på ett småbruk. Vi använder hästarna till många tunga arbeten som dra timmer ur skogen, plöja, harva och så vidare. Just därför är det enormt viktigt att vi kan hantera fjordingar, ardenner och nordsvensk (hästraserna vi har på gården). I hanteringen så ingår allt från mys (läs ryktning, lyfta hovar och sätta på grimma till att kunna sela en häst med framsele, däckelse och baksele.

Känslan att flyta fram i skogen och tömköra en häst är underbar. Ett så stort djur som en ardenner behöver fjäderlätt beröring och kommunikationen är intensiv.

av Mattias

http://madprepper.net - http://skitjakt.nu - http://jaktkojan.nu - http://mattiashandley.se - http://vapenfakta.nu

1 kommentar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *