Tillagning av kanadagås

Kanadagåsen är en invasiv art – dvs att den inte är naturlig i Sverige och inte har några naturliga fiender som stoppar dess utbredning.

BIld av Annette Meyer från Pixabay

Kanadagåsen infördes till Sverige på 1930-talet i Kalmarsund. Utplanteringar skedde sedan successivt framtill 1960-talet för att få arten att sprida sig. Därefter fortsatte populationen sprida sig och öka på egen hand.

Den skandinaviska populationen är, i motsats till den engelska, flyttande med en huvudsaklig sydvästlig sträckriktning. Södra Sverige, Danmark och norra Tyskland är vinterkvarter för de flesta svenska och finska kanadagässen. Flertalet finska och en del norska kanadagäss sträcker genom Sverige eller övervintrar här. Under hårda vintrar når en del gäss Holland. Inga ruggningsflyttningar är kända från Skandinavien.
Den svenska populationen uppskattades i mitten på 1990-talet till ca 10 000 häckande par. Årliga gåsinventeringar på höst och vinter tyder på att stammen fortsätter att öka. Vinterstammen i Skåne låg i början av 1990-talet på ca 12 000 fåglar och mellan 23-38 000 fåglar de fyra först åren på 2000-talet.

För lantbrukare ställer kanadagåsen till en hel del besvär. De äter gärna utsädet och kan förstöra en hel säsongs sådd då en stor flock slår sig ner på en åker och äter rent. De flesta privatpersoner har också upplevt hur de i stora flockar förorenar badstränder med sin spillning.

Kanadagåsen är Sveriges största gås (vingbredd 160-185 cm, vikt upp till 4,5 kg) och kan bli uppemot 20 år. Vid två års ålder blir den könsmogen och lägger allt från 2 till 20 ägg per år.

Ta tillvara på kanadagåsen efter jakt

Jag tycker att du bör ta tillvara på gåsen efter jakten. Det tenderar att bli en hel del fåglar att ta om hand om, men det är det värt!


När du slaktar gåsen är det enklast att leta reda på bröstbenet, ta tag i skinnet och öppna upp.

Kräng av skinnet för hand (lossa med kniven om det behövs och kapa vingarna vid axelleden. Låren tar du av vid fotleden. Klipp av lederna med en sekatör så går det snabbt och enkelt.

Ta tag i luftstrupen och dra ur inälvorna med ett drag. Kapa av matstrupen så att du har något att hänga fågeln i.

Nu är du klar. Detta tar ca 5-10 minuter när du gjort det några gånger. Det är för övrigt samma teknik som att slakta ankor och höns.

Vill du så är muskelmagen (gizzard, nummer 8 i anatomibilden ovan) en delikatess som är värd att tas om hand.

På detta sätt kan du senare göra helgrillad kanadagås vilket blir otroligt gott om du kör den länge (över 7 timmar) i ugnen med dina favoritkryddor.

Vissa väljer att enbart ta bröstfileerna (och kanske låren). Då öppnar du upp skinnet på samma sätt som omvan, men frilägger enbart fileerna. Skär ut fileerna (och ev lår) och putsa bort ytterhinnan. Skölj dem i kallt vatten och låt vattnet rinna av innan du vakuumpackar och fryser in (om du inte skall tillaga dem).

Recept och tillagningsmetoder på bröstfile från kanadagås.

32 bröstfileer

Filip skriver: Var noga att skära bort ytterhinnan. Om inte blir det segt då hinnan drar ihop sig vid tillagning Jag brukar grilla, färsa och göra skav och grytor på det. Superfint kött!

Patrik skriver: 10% saltlake i 3-4 dygn, varmrök sedan till 65 grader kärntemperatur och låt vila ett dygn innan du äter

Rickard skriver: Skära tunna strimlor och krydda med tex kebabkrydda. Göra skav och använda som tex renskav, grädde, creme fraisch, lingon, ev kantareller, viltfond, salt, peppar och bandpasta till.

Thomas skriver: Med rökningen av mina vildgåsbröst gör jag såhär: 8% saltlag, sprutar och låter det ligga i lagen 4-5 dagar. Tar upp brösten och sköljer av, låter de ligga i färskvatten i 20 min.

Tar upp och torkar dem och när de är nästan torra rullar jag dem i en hemmagjord rub. 1 dl farinsocker, 1dl paprikapulver, 1/2 msk svartpeppar, 1/2 msk lökpulver, 1/2 msk salt och 1/2 – 1 msk chilipulver samt 1/2 msk oregano.

Röker i 3 timmar i 100 grader med al. Tar ut dem och slår in dem i folie och häller på lite öl i foliepaketet, in i den vanliga ugnen i 2 timmar 100 grader. Tar ut och tar bort folien, in i ugnen igen i 15 – 20 min. Låter svalna i kylen över natten och skivar, packar och fryser dagen efter.

Blir helt himmelskt. Jag är väldigt nöjd med resultatet och röker en 30-40 bröst om året på detta vis! Det går att köra dem helt klara i röken och folien går att ersätta med blött papper eller slaktarpapper.

Daniel skriver: Skär upp brösten som nosiett (fjäril) och stek som kyckling bara med vilket tillbehör eller kryddor som du vill.

Kim och Jens skriver: Pullad gås, svingott. Glöm inte att tillsätta vatten/fett för annars blir det lätt torrt.

Nicklas skriver: Saltlag 5% över natten, ner i en vacumpåse med kryddor eller marinad, sous vide 57° i ca 30h! Helt magiskt gott.

Markus skriver: Salta och kallrök, lufttorka. Eller confitera i fett

av Mattias

http://madprepper.net - http://skitjakt.nu - http://jaktkojan.nu - http://mattiashandley.se - http://vapenfakta.nu

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *