Skogsbruk, laggården och djuren

Dagen började med snö och kopiösa mängder skottning eftersom årets första snöfall kom i natt. Sedan var det dags att utfordra kossorna, fåren och ungdjuren. Att räkna får är inte det enklaste, men till slut var vi överens om att det var rätt antal 🙂 Fåren får också torkade björkslanor med löv på vilket de gillar

Slanorna tas med röjsåg i juni och får torka stående mot en bergshäll ett par dagar innan de tas in på höskullen och torkas tills mitt i vintern.

Efter det så bar det ut i skogen. Det betyder ca 1 km på snöiga gärden utan att kunna se underlaget. Väl uppe på en basväg inspekterade vi blandskogen och Bengt tog ner barkborrangripna träd. Vårt jobb var 1/ först enkelt sedan 2/ ett grymt fyspass. Som om det behövdes efter skottningen 😉

Eld i riktigt modernt skogsbruk

Vi skulle helt enkelt göra upp en eld. Nog så knepigt i stark vind och med enbart isiga kvistar till hjälp, men vi fick igång det.

Sedan började fyspasset…

Upp å ner, ner å upp

Vi gick upp och ner, upp och ner för en kulle i djup snö för att släpa ris från avverkningen till elden. Eldandet ger aska, askan blir näring till gräset och gräset kan gårdens djur skogsbeta av.

Ida och dottern Fissi

Annars så är katten Ida (överst) och jag snart BFF. Gårdshunden Zita ville inte riktigt fotas framför öppna brasan.

Zita gårdshund

Som kvällsnöje lärde Katla mig att fläta

I morgon har vi ladugårdstjänst och sedan skall vi ut i skogen och brossla

av Mattias

http://madprepper.net - http://skitjakt.nu - http://jaktkojan.nu - http://mattiashandley.se - http://vapenfakta.nu

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *