Så gör du Halloumi (egentligen ko-lloumi)

Halloumi, ibland haloumi, är en ost som traditionellt tillverkas på Cypern av fårmjölk. I dag tillverkas den även av get- och komjölk. Vi har bara komjölk på gården just nu så därför blir det ko-lloumi!

Halloumi är för övrigt ett varumärkesskyddat namn och det korrekta svenska namnet är eldost!

Enkel och god Halloumi Eldost (ko-lloumi)

  • 10 liter mjölk

1 dl filmjölk (så färsk som möjligt) och 1 dl yoghurt (så färsk som möjligt)

Eller hellre samma mängd mesofil syrakultur

3 ml löpe

Salt (till saltlagen)

Så här gör du

1. Värm mjölken till 36 grader i en stor gryta.

2. Ta av från värmen, tillsätt filmjölken och yoghurten startkulturen och låt stå i 30 minuter.

3. Rör i löpen och låt blandningen stå med lock på i ytterligare 60 minuter. Nu har mjölken stelnat.

4. Bryt massan med en kniv i centimeterstora kuber. Låt vila 5 minuter. Värm till 42 grader under omrörning och ta av grytan från värmen. Låt ostmassan vila men rör om då och då under 30 minuter.

5. Fånga upp ostmassan med en trådsil och lägg den i en ostform med ostduk i. Låt vasslen vara kvar i grytan. Lägg en tyngd på massan för att pressa ur vasslen och låt stå i 1–2 timmar. Vänd ostmassan efter halva tiden.

6. Värm vasslen i grytan till 85 grader.

7. Skär osten i stora bitar (gärna 7×7 cm eller större) och lägg ner dem i den varma vasslen.

8. Håll temperaturen i vasslen på runt 85 grader och låt osten ligga i vasslen i 30 minuter, eller tills ostarna flyter upp.

9. Ta upp ostarna och gnid in dem med salt. Spara gärna vasslen och gör ricotta eller messmör.

10. Lägg eldosten på en sval plats och låt dem rinna av i 24 timmar. Förvara dem sedan i kylen (du kan också frysa dem)

Självklart skall du provsmaka!

av Mattias

http://madprepper.net - http://skitjakt.nu - http://jaktkojan.nu - http://mattiashandley.se - http://vapenfakta.nu

2 kommentarer

  1. Kul! Detta vill jag testa, men är det pastöriserad eller opastöriserad mjölk till receptet?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *