Recept på hjärta

Hjärta är en styckdetalj som ofta förbises. I mitt tycke är det dumt att kassera en sådan fin detalj.

dav

Här har vi ett kohjärta.

Salta/Röka hjärta

Joar har ett intressant förslag

Vacumsalta med socker för att sedan kallröka

Jeg gjør som følger. Deler hjertet i 5-8 biter. Vakuumsalter med 3% (nitrit)salt og 1% brunt sukker i en uke. Så får det tørke noen dager til overflaten er tørr. Kaldrøyker i 6-8 timer. Så får det tørke noen dager til det er passe hardt. Ikke for hardt, det skal jo tygges 😂

Conny är inne på samma sak, salta, rök, torka

Saltlag rök och torka hur gott som helst gärna med lite pepparrot till!

ca 4-5 dygn i saltlag 8-10% låt rinna av torka av hjärtat rök det i minst 3 timmar tillaga till ca 70-73 grader inuti låt torka tills du tycker den har tillräcklig fasthet

Steka/kör i ugnen

Ida tycker att skav är bra.

Skiva tunt till skav, stek upp och avsluta med grädde som redning i skyn

Bengt föredrar skivor

Skiva tunt, stek tills stekyta. Fräs massor av rödlök och morotstärningar. Häll grönsakerna över köttet. Red med grädde, oregano och timjan.

Jag gillar tärningar, ca 1 cm. Här i Lottas version med blandade kryddor, buljong, lagerblad och grädde.

Hjärta med surkål, Sava och asterisk potatis samt morotssallad.

Tjälknöl

Det här är ett klassiskt tjälknölsrecept som passar för allt magert (och vilt) kött.

Lägg steken/hjärtat/styckdetaljen otinad i en ugnssäker form eller liten långpanna. Ställ in formen i nedre delen av ugnen i 8-12 tim. Köttemperaturen ska vara 65-70°C. Kör ugnen på ca 75 grader.

Saltlag: Koka upp vattnet med salt i en gryta och låt kallna. Tillsätt löken, skuren i tunna klyftor, vitlök och örtkryddor. Lägg ner den varma steken i lagen. Låt ligga svalt 4-5 tim. Skiva i tunna skivor vid servering

Blanda med lever

Detta enligt tips från Bengt och Maria.

Tärna eller skiva både hjärta och lever. Stek som Lottas version ovan. Hör änglarna sjunga 🙂

av Mattias

http://madprepper.net - http://skitjakt.nu - http://jaktkojan.nu - http://mattiashandley.se - http://vapenfakta.nu

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *