Oxar

Inkörning och användning av oxar

Detta är älgen Stolta

I början av 1900-talet togs Stolta omhand som kalv av Anders Gustav Jansson och Johan Blad då älgens mor skjutits av en tjuvjägare i uppländska Älvkarleö i Älvkarleby socken. Hon uppfostrades som en tamhäst, då hon utförde skogsarbeten och kunde dra både slädar och kärror. 

Så långt har jag inte kommit än, utan letar efter min första stut/oxe att köra in. Jag har en bra mentor som har livslång erfarenhet av oxkörning och vill gärna prova mina kunskaper. Helst så lånar du ut din stut till mi så får den gå på våra marker medans jag kör in den men jag kan även komma till dig (om det är tillräckligt nära)

Köra in oxar

Inkörningen av oxar är hälften erfarenhet, lite tur, massa envishet ochen nypa vidskeplighet.

Inkörningen börjar redan med stutkalven. Lyft upp den från marken varje gång du mockar i stallet eller matar den. Planerar du paroxar skall du redan nu bestämma hiten och fråen samt börja binda ihop dem. Vänj den vid sitt namn på samma sätt som du tränar inkallning med en hund. Lyft klövarna på den så att den vänjer sig vid att du är där och petar. Vänj den också vid att du rör öronen, hornen och över ögonen. När du inte orkar lyfta stuten längre är det dags att börja nästa steg.

Börja att dagligen sätta på grimma och binda upp den. Rykta den där och lägg seldon på ryggen på den. Låt den vänja sig vid tyngden, känslan och ljuden. Lägg tid på att vara nära och rykta den varje dag.

Vid två års ålder kan du börja vänja den vid att du sätter dig på den och du kan också sätta dig på den för att börja rida in den. När stuten når 13 kvarter, eller när du börjar använda den i lantbruket, då är den en oxe

Använda oxar i lantbruk

Det går inte lika fort med oxar som om du använder en traktor - det måste du ha klart för dig. Däremot ökar du ditt dieseloberoende. Oxen gödslar marken där han går fram och han bär med sig maten tills dess att det är dags att stå stilla. Dessutom är oxen smidigare och kan ta sig fram på andra platser än vad en traktor kan.

Så på det stora hela kan det innebära att det går fortare att använda en långsammare oxe.
Med parkörda oxar har du ett ekipage som är mångt mycket starkare än hästar. Oxen blir heller inte het som en otålig häst utan kan stå en hel dag och dra i en sten tills den slutligen lossnar.

Dess långsamhet är en stor fördel i jordbruket där plogen, harven, hackan och slåtterbalken inte behöver vara snabb utan pricksäker.

Den som skriker på en oxe kommer långsamt fram

Ett talesätt från två generationer sedan - även passande idag. Skriker du på en oxe (eller en människa) betyder inte det att du når dina mål fortare. Snarare tvärt om.