Leta inte svamp – odla svamp istället

Näringsmässigt är svamp ganska ointressant. Det innehåller i princip ingenting men kan vara en god smaksättare och en bra ”bukfylla”. Den energin du lägger ner på att gå runt och leta svamp får du inte tillbaka i form av näring (extremt viktigt i överlevnadssammanhang!) vilket är lite trist. Så leta inte svamp. Odla svamp istället!

Däremot är svampodling något som har flera fördelar. Det kräver extremt lite energi/insats och ger bra skörd. Odlar du utomhus bättrar du även på jordkvaliten vilket är ett stort plus.

Hur odlar du svamp

Svamp odlas från mycel. Mycel är ”svampsoppa” som får torka in på ett odlingssubstrat, till exempel träpluggar, sågspån eller rågkorn. Mycelet ”reagerar” med vätska och får svampsporerna att börja växa. Efter viss tid skjuter svampen fruktkroppar och det är då tid att skörda svampen.

Var vill du odla

Först har du två val, odla inne eller odla ute? För nybörjare är det bättre att börja med ett odlingskitoch börja med att odla inne. Du har koll på klimat och odlingsmiljö och det är mindre chans att andra svampar tar över odlingen. Inomhusodling ger generellt sett snabbare skörd (inom månader i vissa fall), men betydligt mindre skördar. Utomhusodling tar oftast längre tid att starta (över ett år innan första skörden) men ger betydligt större avkastning iform av större skördar och betydligt fler skördetillfällen. Inomhusodling är enklare för nybörjare

Vad vill du odla

Matsvamp finns i många former och smaker så du kan enkelt välja det du känner igen.

Shiitakesvamp

Fördelen med shiitakesvamp är att du genom att chocka svampen kan bestämma när svampen sätter fruktkropp. I utomhusodlingar så kan du skörda svampen under lång tid (det tar dock ca 18 månader innan mycelet koloniserat substratet) och under flera säsonger.

Mussling

Ostronskivling (eller mussling) finns i alla möjliga färger och former. Citronmusslingen är gul samt har en mild smak. Ostronskivling är en av världens mest odlade svampar och lämpar sig utmärkt som smaksättare och utfyllnad i mat. Det latinska namnet visar dig om det är en ostronskivling eller ej. Är det en pleurotus så är det en ostronskivling.

Lions Mane, Pom-Pom blanc eller Igelkottssvamp

Igelkottssvampen skiljer sig smakmässigt från de flesta andra svampar. Den smakar nämligen sötaktigt med drag av fisk och skaldjur!. Koka den långsamt i 30 minuter tillsammans med vitlök, salt och smör så smakar den hummer!

En annan poäng är att det finns forskning som pekar på att igelkottssvamp påverkar positivt vid demens, alzheimers och ångest/depression. Forskningen är enbart på djurförssöksstadiet så ät läkemedel istället för svamp om du vill bli bättre

Andra svampar värda att odla

Svamp är så pass enkelt att odla att du kan odla vad du vill, så länge du hittar mycel. Jag förordar mycel från svenska odlare då det dels stödjer deras företagande men också att du vet vad du får. Den mer kunnige kan leta på ebay efter svamp att odla. Läs hellre hos Svenska Svampodlarföreningen där du hittar mycket kunskap (och mycel).

När du känner dig redo att köpa mycel kan du

Mer inspiration om mycel och svampar

Mycel kan med fördel köpas hos EcoFungi eller champinjoner från Svamplådan.

Läsning om svampodling

Svampodling har det skrivits mycket om, inte bara i tidningen Åter 3/2006 utan do hittar en hel del bra information i böcker. Det är framför allt två böcker jag vill tipsa om .

Sepp Holtzers guide till Permakultur
Sepp Holtzers guide till Permakultur

Sepp är ju husguden vad gäller permakultur. I sin bok visar han med sedvanlig entusiasm hur han gjort och det finns mycket att hämta där!

Farming the woods, en mer vetenskaplig approach
Farming the woods, en mer vetenskaplig approach

Ken Mudge och Steve Gabriel ar en mer vetenskaplig/undersökande approach till (inte bara) svampodling. De har undersökt hur mycket tid som går åt, de berättar hur mycket du behöver odla, och vad det kostar, om du skall göra det för en sidinkomst och mycket mycket mer. Farming the Woods är en bok i min smak helt enkelt.

av Mattias

http://madprepper.net - http://skitjakt.nu - http://jaktkojan.nu - http://mattiashandley.se - http://vapenfakta.nu

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *