Kurs i lädersömnad

Vi åkte iväg till Gudruns sadelmakeri i Alboga för en hurs i lädersömnad. Gudrun är kunnig och väldigt passionerad vad gäller lädersömnad. Jag passade också på att beställa en keps av älgläder från henne. Eftersom jag ändå skall köpa en ny keps så kan jag likaväl stötta en lokal företagare.

Gudrun arbetar enbart i vegetbiliskt garvat läder och köper enbart svensktillverkat

Tärnsjö läder

Det vi skulle skapa var en sax/krokhållare till bältet. En oumbärlig piece de resistance i skogen men på krogen lär de ringa insatsstyrkan om du valsar in med en massavedssax 🙂

Momenten var att skära till styckena med månar/halvmånar, göra hål för stynen och sedan sy ihop styckena med sadelmakarsöm. efter det jämnade vi till kanterna, färgade kanterna och slog ut hål för bältet med hålpunch. Den som ville fick dekorera sitt hölster vilket vi allihop gjorde. Det största hindret och det som tog ojämförligen längst tid var att trä nålen med tråden. Men även det är ett moment i hantverket som behöver bemästras.

Initialer och runan för välmående
Initialer och runan för välmående

Riktigt nöjd med min skapelse.

Sidovy
Sidovy
Baksidan
Baksidan

Datumet för skapelsens tillblivelse.

Lädersömnad tyckte jag var otroligt intressant. Jag skall nu göra fällkilshölster, måttbandshållare samt verktyggs och förstahjälpen hållare och en yxhållare för timmerbältet.

av Mattias

http://madprepper.net - http://skitjakt.nu - http://jaktkojan.nu - http://mattiashandley.se - http://vapenfakta.nu

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *