Kedjesågverk och ankor

Dagen började med tuppslakt. Den här gången bedövade, nackade, flådde, sotade och passade jag själv fågeln. Bengt gav två tummar upp! Nu skall jag bara få mängdträning så är jag redo att ta tillvara på era fjäderfän.

Kedjesågverk

Hannes har varit här och mentorat i kedjesågverk. Det har varit otroligt kul att testa. Timmret vi sliter så hårt med i skogen blir till stolpar och plank relativt enkelt.

Det är inte helt enkelt att såga bort svallen (barklagret) men det verkar gå mest på erfarenhet och ögonmått

Viktigt är att svärdet är i lod i alla håll och att kedjan är välslipad. Det är bättre att slipa kedjan ofta än att köra på med kedja utan egg. Egg vinkeln slipar vi till 10 grader.

Första klyvningen tar svallen och skapar en horisontell yta. Detta sätter också höjden på blocket som vi klyver ifrån. Därefter klyvs svallen på sidorna så vi har bredden på brädorna. Svallen underst, parallellt med första klyvningen, behåller vi till senare.

När vi nått mitten på blocket, eller att det är ca 10 cm/4 tum kvar, vänder vi på blocket så att svallen kommer överst. Eftersom vi jobbar med en horisontell yta underst är det bara att klypa på.

Tekla kvalité är alltså högsta möjliga kvalisort!

Några viktiga tumregler

Vi lämnar alltid 2″ i sågverket.

Sågmånen, dvs det som sågen tar, är 1/4 tum per snitt

En stock faller 1″ mellan hyllorna. Dvs att grovleken skiljer 1″ totalt mellan smalände och tjockände. Då vi sågar svallen på ena sidan skall det skilja 1/2″ mellan smaländehyllan och tjockändehyllan.

Vänd på blocket när det återstår ca 10 cm/4 tum eller du kommit till mitten

Logosol kedjesågverk

Bamsesågen

Sedan så vallade jag ankor

De sover i växthuset på nätterna och det är inte alltid det går så här enkelt att valla in dem 🙂

av Mattias

http://madprepper.net - http://skitjakt.nu - http://jaktkojan.nu - http://mattiashandley.se - http://vapenfakta.nu

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *