Jordkällare

Jordkällare

Restaurering

Här är vi och tittar på en för isolerad jordkällare. Genom det massiva betonggolvet så når inte bergvämen/kylan upp i jordkällaren så fukt kan inte heller komma in. Genom att såga upp betongsulan, ta bort betong och fylla med singel så går det att skapa en bra miljö.

Luftflödet bör förbättras genom att sätta luftventiler i nederkant vilket leder till att luften cirkulerar i jordkällaren på rätt sätt.

Kalvad svalevägg

Väggen på jordkällaren har kalvat. Lösningen är att lyfta upp konstruktionen med domkrafter och vi placera om källarväggen så att den blir rak. Jordmassorna på utsidan av väggen har tryckt på svaleväggen. När en vägg som denna kalvat så är det bra att gräva bort jorden och staga upp väggen och sedan avsluta med att flytta tillbaka jorden igen. grävde bort en del av jordmassan som belastade väggen från utsidan och stagade upp väggen innan vi placerade tillbaka jorden igen.

Ytterdörren till svalen samt dörrkarmen är lätt att bygga ny så den passar efter den raka väggen.

Vinsterna med jordkällare

Jordkällare är en sakta borttynande rikedom som allt fler upptäcker fördelarna med. På de flesta gårdar i landet finns det minst en jordkällare. Ibland tynar den sakta bort, igenfylld med sten och sand av en oförstående ägare. Ibland sköts de inte och rasar sakta ihop.

En jordkällare har många fördelar. Med en fylld jordkällare så håller sig rotfrukter och annat i sex månader eller mer. Detta då helt utan el vilket är fantastiskt då lagringen håller konstant temperatur utan att kosta något. 

Kulturarvet är stort, då det visar på en tid där vi inte köpte mat för dagen utan producerade allt vi behövde på gården. Allt som producerades behövde lagras…

Källarspindlar trivs i just jordkällare och det ären riktigt bra kompis att ha där. Dels tar de småkryp som annars skulle vilja kalasa på din mat mendet är också en signalart som visar att viljön i källaren är rätt. Lät alltså källarspindlarna leva.

I en jordkällare kan du lagra hur mycket som helst. Typ i alla fall. Men det är extrem compact living där några ton med potatis samsas med hundratls kilo morötter och lika mycket palsternacka. För att inte nämna kål, broccolli och allt annat du behöver långtidslagra.

”Visa mig en mans jordkällare och hans gödselhög så skall jag berätta hur rik han är” sade min jordkällarmentor till mig. Det är ett gammalt talesätt som visar vad vi tidigare bedömde som rikedom.