Frukost- och mejeritjänst

cof

Har haft frukosttjänst samt mejeri idag. Aska ur spisar, göra gröt, sätta fram allt, koka kaffe och sätta surdeg. 

Att göra gröt innebär att starta kvarnen och mala häften vete och hälften råg.

Sedan kokar vi upp det.

Korngröt på vedspis

Vädret är magiskt just nu.

Vinterväder

En snabb loot run till affären tog vi för att få tag på yoghurtkultur med så lång hållbarhet som möjligt. Det går att sätta egen men den fabriksgjorda håller bättre precision.

Det går självklart att göra egen kultur

Dessutom har vi varit i mjölkköket och gjort yoghurt. Först separerade vi mjölk och sedan var det dags för yoghurten. Värma upp till 80 grader, kyla så fort som möjligt ner till 40 grader, tillsätta kultur och sedan stå temperaturstabilt.

Sätts alla delar till separatorn ihop på fel sätt så sprutar det mjölk

I den här läckra boken hittade jag recept på gubbost. Självklart skall jag göra en sådan 🙂

Ingrid Dam – Ost, smör och surmjölksprodukter till hushållsbehov

Surdegen smaksatte vi med rödbetelag och rårivna äpplen.

Degen blev magiskt rosa!

Surdegsbröd med rödbetejos och rivna äpplen
Ägg från hönsen

Kolla gårdens ägg, läckra färger!

På en hylla hittade jag en gammeldags brödsåg. Nästan lite läskig.

Teorin idag var livsmedelskunskap och matlagning för storhushåll.

En kan inte koka för mycket potatis

Samt en annan livsvisdom…

Små gryter har i inge nytta av, e sa va rediga gryter

Underbart 🙂 Älskar den typen av livsvisdomar.

Gissa vad som hänt…

Så blir det med nya gummistövlar. Skavsår alltså 🙂

av Mattias

http://madprepper.net - http://skitjakt.nu - http://jaktkojan.nu - http://mattiashandley.se - http://vapenfakta.nu

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *