Ett år på Småbrukarlinjen. På Allmogegården. På Tolarp

Går det att sammanfatta ett år som wannabe småbrukare

Jag har under en tid skrivit en årssammanfattning. En text om vad du kan förvänta dig på Småbrukarlinjen. På Allmogegården. På Tolarp. Den har du här.

Troligen är detta det bästa året i ditt liv. Förhoppningsvis är det ett av de bästa beluten du tagit i ditt liv.
Du kommer följa året på gården. Bo på gården, leva livet som självförsörjande småbrukare. Du kommer få ta del av otroligt mycket kunskap i både teori och praktik med allt från odling till skogsbruk, från dyngspridning, potatisplockning och lieslåtter till slakt och styckning.

Det som förväntas av dig är att du tar ansvar och deltar i livet på gården. Du är en av de som skall driva gården och få den att fungera.

Januari i bilder

De första veckorna är extremt hårda. Varje timme kommer du utsättas för nya situationer, nya insikter, ny kunskap. Du kommer också bli chockad över hur fysiskt hårt livet på gården är. Ingen fara, du kommer bli starkare, smidigare och få allmänt bättre fysik. Du kommer troligen gå ner i vikt med.

Varje månad på gården fram till september/oktober kommer vara en helt ny månad när alla förutsättningar ändras och det är nya prioriteringar som gäller. Det är så småbrukarlivet är. Vädret styr allt och årstidernas växlingar tar dig på en resa genom småbrukaråret.

Februari i bilder

Egentligen är det synd att småbrukarlinjen är ettårig. Det är först de sista veckorna som du kommer ha kunskap nog för att ta egna initiativ och inse varför ni gör saker på vissa sätt. Men hur många vill genomföra en tvåårig utbildning?

Se till att du tar detta som just en utbildning. Det kommer inte vara prov eller närvarolistor, så allt sker på ditt ansvar. Vissa teorier kommer vara jätteintressanta och indra kanske inte är ditt fokus men sug in kunskapen ändå.

 

Mars i bilder

Bengt och Maria är två helt olika personligheter och ar olika ansvarsområden på gården. Maria är energisk, impulsiv och gör hellre än planerar. Bengt har enorm erfarenhet och kompetens och vill helst att det skall vara genomtänkt. Bengt och Maria är extremt kunniga och har svar på det mesta.
Deras passion är att utveckla småbrukare som för den hantverksmässiga självförsörjande småbrukarandan vidare. Detta gör de framgångsrikt.

April i bilder

En fantastisk förmåga som både Bengt och Maria har är att leva komplett i nuet utan att älta det som varit och fastna i det förgångna. Allt fokus ligger framåt och att utföra.

Ett exempel är när Maria hittade en metallfil ute på en kulle. Vi hade varit där och slagit med lie tidigare. Bengts reaktion var ”jaha, det var ju bra att den kom till rätta”. Så hade inte jag reagerat.

 

Maj i bilder

Detta är gårdens styrka, men också en svaghet. Du behöver ta ansvar och du behöver ta aktiv del i gården, annas så springer gården ifrån dig. På gården finns det dessutom massor med saker att göra varje dag. Till en början är detta skrämmande och alla lider av FOMO (Fear Of Missing Out). Detta FOMO gör att du kommer försöka vara med på allt, visa dig bra på allt, försöka visa att du duger. Mitt tips till dig är att du släpper det. Det behövs inte. Lägg tid på att vara närvarande i alla moment istället och att lära dig. Du är trots allt elev på en utbildning (även om det inte alltid känns så eftersom du bor på en gård och driver en gård).

Juni i bilder

En annan sak du behöver acceptera är att på Tolarp gör man som man gjort på Tolarp för att det fungerar på Tolarp. Det är inget negativt utan ett krasst påstående.

Permakultur är att med minsta möjliga ansträngning få största möjliga effekt

För det är så, alla moment som du har kännedom om har du inte i Tolarpskontext. Miljön där det bitvis springer omkring 25personer och rycker i saker. Där all värme och matlagning sker med ved. Där planer ändras. Just därför kan vissa svar som ”så gör vi här på Tolarp” vara lite burdusa men det är snarare i omtanke av dig som de sägs. Dessutom, efter september (jag vet, det känns långt bort) så kommer ni vara mer självgående och då känns det mer naturligt.

Juli i bilder

En sak jag inte ens visste om var volontärer, WWOOF och hur många volontärer gården använder sig av. Det har varit många fördelar med detta då frukostbordet låtit som en restaurang på ett semestermål utomlands. Det har varit tyska, franska, norska, svenska, österrikiska, tjeckiska och många andra nationaliteter där. Alla har bidragit på sitt sätt och alla har utvecklat varandra. Men om du tycker det är jobbigt så måste du ta ditt ansvar att säga till och arbeta fram en lösning.

Augusti i bilder

En stor fördel med volontärerna detta år har varit att eleverna kan göra ett moment så att de kan det och efter det har volontärerna tagit över och slutfört. Det är bra då det gör att eleverna får testa många saker, men det ger en lite skev bild av småbrukarlivet då alla moment blir väldigt korta.

En sak du behöver lära dig att hantera är privatlivet. Eller rättare sagt bristen på privatliv.Alla hör när du dassar – det dröjer inte länge innan andra kommer prata med dig när du sitter på dass.Väggarna är så tunna att du kommer höra allt din väggkompis gör, säger och äter. Jag skämtar inte!

September i bilder

 

För min del så är det ca 6 veckor kvar av utbildningen. 6 veckor i Tolarpstid är ingenting men också jättemycket. Det kommer vara full fart som vanligt där _allt_ händer i en hejdundrande takt. Jag känner att jag har fått smaka på livet som småbrukare. Personligen kommer jag inte gå tillbaka till lönelivet i storstan utan för mig väntar andra äventyr. Året på Tolarp har förberett mig för det och jag har lärt mig mycket om gårdslivet under året.

Oktober i bilder

Funderar du eller en släkting/vän/livskamrat till dig att söka? Jag kan bara säga en sak. Vänta inte, sök!

Bra länkar: 
Allmogegården Småbrukarlinjen (sista ansökningsdag 30 nov)
Småbrukarlinjen på FB (där kan du följa i korthet vad som händer under året)
Småbrukaren (min site om mina upplevelser på småbrukargården. Snart kommer det stora nyheter)

I skrivande stund så saknas november och december. Detta för att jag publicerar detta inlägg i början av november. Sista ansökningsdag till småbrukarlinjen är 30 november och jag vill att du skall ha chans att ta del av mitt år på Allmogegården. Jag kommer fylla på med bilder här från november och december så småningom, var inte orolg 🙂

November i bilder

December i bilder

av Mattias

http://madprepper.net - http://skitjakt.nu - http://jaktkojan.nu - http://mattiashandley.se - http://vapenfakta.nu

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *