Långtidstest av Boberg och Nissan från Engelsons

Hur bra håller ”billiga” byxor och hur bra passar de? För mig så är det alltid tråkigt att köpa kläder. Jag är 205 cm lång (ja, jag har spelat basket) och byggd som en gärsgårdsstör. Det betyder att byxor som sitter bra över baken slutar ungefär mitt på vaden. Slutar byxorna lagom långt ner så… Fortsätt läsa Långtidstest av Boberg och Nissan från Engelsons

Bogs Ultra High

Ultimata gummistövlar eller flippflopp? Jag har stora fötter. Det blir liksom naturligt när jag är 205 lång. Tyvärr bestämde sig mina fötter för att vara stora i alla riktningar… Tänk en lång ankfot med högt fotvalv. Även om storleken passar så passar det sällan vid trampdynorna. Grandshoes har skor för stora fötter vilket är bra… Fortsätt läsa Bogs Ultra High

Rocket Stove

Konsten att bygga en rocket stove Principen med en rocket stove (eller raketugn) är många bekanta med.  Genom  att skapa ett luftdrag genom bränslet som skall förbrännas så höjs temperaturen i elden och rökgaserna förbränns helt och hållet. Här ser du ett enkelt exempel på principen och i många fall så bygger du rocket stoven… Fortsätt läsa Rocket Stove

Bygg en stuka

Ett utmärkt sätt att lagra grönsaker (specifikt rotfrukter) är att lagra dem i en stuka. Att bygga en stuka är en sak. Sedan skall den skötas under vintern och att hämta grönsaker ur den kräver lite tänkande med, men mer om det senare. Nu bygger vi. Börja med att gräva ett hål. 15 cm djupt… Fortsätt läsa Bygg en stuka

Egensotning med Sotaren och Nasen

Sotaren och Nasen Sotaren det är den med utbildning och yrkeskompetens. Du kan också bli skorstensfejartekniker men det kräver lite mer tid i skolbänken.  Skorstensfejarteknikern är den som bland annat provtrycker din skorsten och genomför brandskyddskontroll  medans sotaren är den som rengör din skorsten och kommer på besök med jämna mellanrum.  Nasen däremot, det är… Fortsätt läsa Egensotning med Sotaren och Nasen

Att ysta ost

edf

Att ysta gårdsost Egentligen är det lite magiskt om vi tänker efter. Ta mjölk, Värm den. Tillsätt starter. Vänta. Tillsätt löpe. Vänta. Skär ostmassan. Generellt så är det början på receptet för ”alla” ostar. Men att alla ostar startar på samma sätt tycker i alla fall jag är väldigt intressant. Eller har jag nördat in… Fortsätt läsa Att ysta ost

Småbrukaren kommer nu som podd

Småbrukarpodden kommer snart i en poddspelare nära dig. Om du är intresserad av skogsbruk, jordbruk och djurhantering med hållbara och självförsörjande metoder, då är detta podden för dig.Vi följer livet på Allmogegården i Tolarp – en utbildningsgård med fokust på hållbara och ekologiska metoder. Du kommer få lära känna årskullen 2019 som snart lämnar gården, du kommer… Fortsätt läsa Småbrukaren kommer nu som podd